Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви 40 германски дипломати за персона нон грата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обвини Запада в опит да дестабилизира Русия. Министерството на външните работи експулсира 40 германски дипломати. 

На заседание на колегията на Генералната прокуратура Владимир Путин заяви, че службите са предотвратили покушение срещу известен телевизионен водещ.

“Тази сутрин органите на Федералната служба за сигурност са неутрализирали дейността на терористична група, която е планирала нападението и убийството на един от известните телевизионни журналисти”.

Путин не посочи името на журналиста, но впоследствие от Федералната служба за сигурност уточниха, че става дума за Владимир Соловьов - един от най-лоялните към властта телевизионни водещи. Задържани са членове на руска неонацистка групировка, които, според официалната версия, са били ръководени от украинските служби.

В речта си пред прокурорите Путин изрази учудването си от факта, че американски и европейски дипломати призовават към победа на Украйна над Русия на бойното поле.

На този фон Русия обяви за “персона нонграта” 40 германски дипломати. Решението е в отговор на експулсирането от Германия на 4 април на същия брой руски дипломатически служители.

Междувременно заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко заяви, че Русия не вижда риск от ескалация в Приднестровието и уважава териториалната цялост на Молдова. Повод за коментара стана спорното изказване на заместник-командващия на Централния военен окръг Рустам Миннекаев. Миналата седмица той заяви, че едва от целите на така наречената военна операция в Украйна е Русия да си осигури излаз към Приндестровието, където, по думите му, се наблюдава дискриминация на рускоезичното население.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени