Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ твърди, че продадено на Полша БГ оръжие е стигнало Украйна, БСП отрича

Христо Гаджев
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана Христо Гаджев показа документи, които по неговите думи показват, че с подписа на Корнелия Нинова като министър на икономиката и индустрията страната ни подпомага Киев. 

Изявлението на Христо Гаджев е продължение на спора между бившия премиер Бойко Борисов и настоящия вицепремиер Корнелия Нинова.

Тази сутрин Борисов съобщи, че страната ни дава оръжие за Украйна и допълни, че износът бил нараснал в пъти от февруари насам.

Във Фейсбук Нинова отрече тази информация с аргумента, че няма нито един издаден сертификат от българската оръжейна индустрия за краен потребител Украйна.

Според Гаджев обаче изпращането на оръжия, боеприпаси и стоки за военна употреба за Украйна става непряко и през частни фирми. Той показа два документа - товарителници за 600 000 броя 30 и 40-милиметрови снаряди, изпратени с два полета до летище Режов в Полша, което било най-близкото до границата с Украйна. Договорът е между българска и полска фирма и е на стойност 23,5 милиона лева. Пратката е била снабдена с разрешение от Междуведомствената комисия, издадено на 25 март:

„На тази междуведомствена комисия председателят ѝ е министърът на икономиката, а именно г-жа Нинова“, подчерта Гаджев и изрази „обосновано предположение“:

„Предполагаме, че всъщност крайната дестинация, предвид че летището е на 100 километра от границата с Украйна, тези оръжия са стигнали до Украйна. Което пак повтарям е правилно и няма нищо лошо в това нещо, но защо правителството се крие, че продава оръжие“. Той определи позицията на българското правителство като „лицемерна“.

Последва ново възражение. Този път председателят на групата на БСП в парламента Георги Свиленски обвини Гаджев, че под формата на обосновано предположение прави „свободни съчинения по картинка“, използвайки официален отговор до Народното събрание за износ на оръжие към страна-членка на Европейския съюз:

„Спрете се! В желанието си на всяка цена да свалите правителството и да се върнете на власт ще вкарате България в международен скандал“, посочва Свиленски в съобщение, изпратено до медиите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна