Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Коралски:

Работодатели се отнасят към хората с увреждания като към неработоспособни

Снимка: БГНЕС

"Когато има желание от страна на работодатели и неправителствени организации, има възможност за реализация. Без държавна подкрепа обаче центровете за защитена заетост за хора с увреждания трудно ще съществуват. Затова в проектите са предвидени пари и за обучителите, и за стимули за хората, които работят в такива центрове".

Това коментира пред БНР Минчо Коралски, експерт и бивш директор на Агенцията за хората с увреждания.

И посочи, че целта на тези центрове е да се създадат трудови умения, които по-късно да бъдат използвани на отворения пазар на труда.

"Тук ще е по-големият проблем, защото все още работодателите се отнасят към хората с увреждания като към неработоспособни, което не отговаря на истината".

В предаването "Хоризонт до обед" Коралски припомни, че във фирми с над 50 души персонал трябва да има определен брой хора с увреждания.

"В моя ТЕЛК пише, че съм 100% неработоспособен, но това не ми пречеше 16 години да бъда ръководител на Агенцията за хора с увреждания".

Той увери, че няма опасност вече разкрити центрове за защитена заетост да спрат да функционират заради прекратено финансиране.

Днес изтича крайният срок за подаване на проектни предложения за финансиране на проекти за създаване на центрове за защитена заетост. Всеки център трябва да осигурява условия за създаване на трудови умения и навици на минимум 15 лица с множество трайни увреждания, заедно с предоставянето на минимален пакет от персонални подкрепящи услуги. Максималният размер на отпуснатите средства за едно проектно предложение е до 618 000 лева.

Интервюто с Минчо Коралски и репортаж на Даниела Стойнова от Варна можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна