Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

NFT хакатонът, който стана Дататон за милиони

4
Снимка: NFT хакатон

Система, с която да може да се предвиди реалната цена на едно NFT, е трябвало да създадат участниците в първия по рода си хакатон, който заради работата с много данни, е по-удачно да се нарече Дататон. Той се проведе преди броени дни и вече са известни победителите.

За целта на творческото 48-часово състезание пред Радио София разказа Саня Раева от Асоциацията за развитие на София – един от партньорите организатори, заедно с Nexo, Data Science Society и Столичната библиотека.

"Имахме голямо разнообразие от участници, ментори и жури. Бяха представени различни добри решения", допълни Раева.

"Беше нещо ново за нас, супер готино и интересно. Запознахме се с опитни хора. Задачата беше изключително трудна. Досега на пазара няма такъв продукт. Ако се създаде, ще е за милиони", каза Даниел Павлов - студент в Техническия университет, част от победителите в Дататона.

Най-добрите решения, родени по време на иновативното състезания, са:

  • Първо място и специална награда от Nexo

Решението на отбор "Non-fungible primates", получило най-висока оценка от журито, използва допълнителна информация от мрежата Etherium за цена и волатилност на токените и чрез модел от типа gradient boosting tree , успява да създаде исканата класация по критерия уникалност. В допълнение, това решение анализира характеристики на токени, представени в изображения, като за целта тези характеристики са взети стойностите на невроните в последния слой  на популярната конволюционна мрежа AlexNet. 

  • Второ място и специална награда от Nexo

Отборът  "Goal diggers" прави подбор на трансакциите, за да отличи само реалните такива. Отчитайки важността на общественият отзвук за всеки токен, отборът анализира честотата с която се срещат свързани с него думи в социални мрежи, оформя своя класация чрез класически метод за анализ на времеви редове. 

  • Специална награда от Столичната община и Асоциацията за развитие на София

Отборът "JustForFun" впечатли журито с използването на повторни споделяния на мнения в социалните мрежи (retweets) като критерии за важност на даден токен, а отборът "PMI" експериментира с набор от методи, които да способстват за своя класация. Подходите на тези два отбора бяха оценени от столична община.

  • Специална награда от НБУ 
Най-младият отбор "Nishki", използва идеята за групиране на токените в клъстери със сходни стойности на описващите ги характеристики, с което спечелиха устройство за мрежово съхраняване на данни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна