Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестен палатков лагер пред Министерството на здравеопазването

От синдикат "Защита" са недоволни, че няма увеличение на доходите, обещани от властта

| обновено на 27.04.22 в 10:06
Медиците от синдикат "Защита" излязоха на палатков лагер пред здравното министерство, 27 април 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Протестен палатков лагер пред Министерството на здравеопазването организират от синдикат "Защита". Недоволството на здравните работници е заради неизпълненото обещание за вдигане на заплатите в сектора, обясни д-р Адриан Симеонов - член на изпълнителния съвет на синдиката.

Д-р Адриан Симеонов е педиатър в детската клиника към Александровска болница и председател на здравния сектор в Национален синдикат „Защита“. Снимка: БГНЕС

"При галопиращата инфлация искаме нормални доходи, с които можем да си гледаме семействата. Да бъдем конкурентни на останалите граждани и да си изпълняваме задълженията към обществото, да бъдем нормално платени, за да можем да го правим. Сега ще бъдем в палатков режим, след това ще бъде на сериозен протест, който ще бъде в Триъгълника (т.нар. триъгълник на властта – б.р.), докато те не излязат ясно и точно да декларират, че са установили вариантите, по които да финансират обикновения здравен работник. Няма ли го това нещо, ние сме в протестни действия и няма да спрем, докато не видим реално резултати", заяви д-р Симеонов. 

"Много хора ни излъгаха. Управляващите в лицето на министър-председателя, министърът на здравеопазването, социален министър, много са. Лъжат всички", коментира пред БНР Красимир Митов, председател на Национален синдикат "Защита".

"Излъгаха с много. Те обещаха 2 хиляди лева за лекар, 1500 за сестра, 900 за санитар. Това го направиха най-безцеремонно, може би, за да спрат протестите. Все още има време, до край на месеца тези обещания да бъдат изпълнени. Няма такава индикация, бюджетите в центровете по спешна медицинска помощ са спуснати. Там няма нито една стотинка увеличение. Това означава запазване на старите нива на заплащане."

"Те поеха отговорност и дойдоха на власт да решават проблеми и да ни донесат промяна. Те ни донесоха разруха. Те не са от вчера, половината от тях са близо от една година, другата половина четири месеца и повече тъпчат на едно място и ни занимават с всякакви глупости, а кризата е повсеместна. Ние се наслушахме 30 години да ни лъжат, но нещата стават неспасяеми. Колкото по-бързо си заминат, толкова по-бързо българският народ ще се отърве от тях, защото ще ни вкарат в невиждана криза", заяви Митов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна