Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестната кларинетистка Сабине Майер с концерт в зала "България"

Снимка: Софийска филхармония

Световноизвестната кларинетистка Сабине Майер ще свири заедно със Софийската филхармония на 28 април 2022 г. в зала "България". Майер е първата жена в Берлинската филхармония преди години, по покана на Херберт фон Караян, което дотогава било немислимо, каза в ефира на Радио София Кремена Николова - Флор от Софийската филхармония.

"Сабине Майер е може би жената, която върна кларинета под светлината на прожекторите. Точно заради нейните записи и нейните изпълнения, кларинетът започна да се връща като солиращ инструмент в програмите на големите оркестри. Можем да кажем, че тя е направила една миниреволюция в класическата музика", каза Кремена Николова.

Диригент на концерта е Николо Форон от Софийската филхармония, който в момента работи и в Париж.

"Утрешният концерт е много важен за нас и сме много щастливи, че най-накрая пристига тук в България, обаче не бива да пропускаме и диригента, който е едно младо откритие, за което тепърва ще се говори. Николо Форон, спечели първа награда на един голям международен диригентски конкурс", добави Николова.

Програмата включва Увертюра "Кориолан" от Лудвиг ван Бетовен; Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор, KV 622; Йозеф Хайдн – Симфония №101 "Часовникът" в ре мажор.

Началото е в 19.00 часа.

Подробности можете да чуете в звуковия файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна