Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия намали рязко прогнозата за растежа и очаква по-висока инфлация заради войната в Украйна

Министерството на икономиката на Германия намали рязко прогнозата си за икономически растеж през 2022 г. до 2,2% спрямо прогнозата си от края на януари за експанзия с 3,6%, съобщава Ройтерс.

Управляващите в Берлин цитират като причини за солидната низходяща ревизия руската инвазия в Украйна, наложените на Москва заради това западни санкции и високите цени на енергията, оказващи влияние върху производството, съобщава Ройтерс.

Министерството очаква германската икономика да нарасне с 2,5% през 2023 г. спрямо януарска прогноза за растеж с 2,3 на сто.

Правителството също така предвижда инфлация от цели 6,1% през 2022 г. и нейно забавяне до 2,8% през следващата година, тъй като растящите енергийни цени движат и потребителските цени в най-голямата икономика в Европа, добави министерството.

Ревизираната прогноза на германското правителство за растеж от 2,2% през тази година не предполага руско енергийно ембарго или блокада, като немската икономика ще изпадне в рецесия, ако се случи някое от тези събития, коментира икономическият министър Роберт Хабек.

Подкрепата на Германия за Украйна и санкциите срещу Русия доведоха до по-нисък растеж и по-висока инфлация, които правителството прогнозира сега, каза Хабек и добави:

"Трябва да сме готови да платим тази цена".

По-рано в сряда институтът GfK отчете силен спад на потребителските нагласи в Германия за май до историческо дъно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна