Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отношенията България - Северна Македония, накъде оттук нататък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Договорът за добросъседство с за 2017 година е ялова декларация. Има редица неясноти и липса на инициативност в сегашно време. Рамковата позиция е обстоен документ, но неработещ. Стана малко като гювеч. Не знам някой в някоя европейска държава да е прочел този документ. Явно този документ демонстрира висок патриотичен заряд, насочен към вътрешната публика".

Това каза президентът Георги Първанов в периода 2002 – 2012 година по време на Деветата годишна конференция "Балканите в 21 век – българският поглед" с тема "Отношенията между България и Северна Македония: Накъде оттук нататък".

Друг докладчик на конференцията – евродепутатът Илхан Кючук, докладчик за РСМ в Европейския парламент, заяви:

"За нас ще говорят като за проблемното дете на Европейския съюз. Трудно ще обясним на Северна Македония как сме позволили Албания да започне преговори, а не сме дали зелена светлина на братска Северна Македония. Предстоят важни решения, които трябва да бъдат взети от всички".

Проф. Динко Динков очерта важни тенденции, които ще бъдат възлови за процесите на Балканите заради войната в Украйна.

"ЕС се оказа без капацитет за миротворец. ЕС понася най-тежки последици от войната. Санкциите срещу Русия имат по-силен негативен ефект върху ЕС. Бъркотията с доставката на енергоносители парализира икономиката".

Според дипломата Любомир Кючуков България е проиграла важни възможности:

"България се подложи на натиск от страна на ЕС. В регионален план България загуби влияние в региона, проигра позитивите от председателството си на Съвета на Европейския съюз, усложни отношенията си с РСМ и с Албания, а и с другите страни от Западните Балкани. България поднесе огромен подарък на македонизма".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна