Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия може да закупи диаманти от засегнатата от санкциите компания "Алроса"

Необработени диаманти на команията "Алроса"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия може да закупи все още неопределено количество необработени диаманти от засегнатия от санкции водещ производител "Алроса" (Alrosa) чрез своето държавно хранилище за благородни метали и скъпоценни камъни "Гохран", посочи в сряда финансовият министър на страната Антон Силуанов, цитиран от Ройтерс.

През април Съединените щати наложиха санкции на контролираната от държавата "Алроса", усложнявайки операциите на руската компания на световния пазар на диаманти, като целта на санкциите е да се прекрати един източник на приходи за Русия.

"Не изключваме възможността "Гохран" да закупи диаманти, произведени от "Алроса". Сумата ще бъде определена по-късно", каза Силуанов пред репортери. "Гохран" като цяло е по-фокусиран върху покупките на благородни метали от руски местни производители, отколкото на диаманти, добави той.

"Алроса", най-големият производител на необработени диаманти в света, стои зад около 30% от световното производство през 2021 г. и се конкурира с англо-американската De Beers.

Продажбите на руската компания, главно за Белгия, Индия и Обединените арабски емирства, възлизаха на 4,2 милиарда долара през 2021 г.

"Гохран" закупи диаманти на стойност един милиард долара от "Алроса" през годините на слабо търсене, причинено от световната финансова криза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна