Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Браншът вижда решения в стимули за преработвателите и повече българска продукция в търговските вериги

Овощар: Цените на родните плодове и зеленчуци няма да останат безумно високи

Голям проблем са изкуствено занижените цени на вноса, схемата се знае добре, коментира Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз

Снимка: БГНЕС

За периода януари – септември 2021 г. в страната ни са внесени 229 000 тона зеленчуци и 263 000 тона плодове.

"Количеството е сериозно и продължава да расте вносът на сезонни плодове и зеленчуци", коментира пред БНР Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз.

Една от причините за това е подпомагането в различните страни, особено в пандемията, чрез дофинансиране на производството. Нашите производства са скъпи, а себестойността е много висока, подчерта Търпанова.

"Продавайки на един общ пазар, ние няма как да сме конкурентноспособни."

Мястото на търговските вериги е да предлагат достатъчно българска продукция, за да имат потребителите избора да купуват по-евтина вносна продукция или родно производство, посочи тя.

Снимка: БГНЕС

Според Димитричка Търпанова трябва да бъдат ограничени възможностите за внос на цени под себестойност.  

"Това е голям проблем – изкуствено занижените цени на плодовете и зеленчуците, които влизат в България. Това удря най-много нашите производители, защото цените, на които влизат на борсите, са под нашата себестойност."

"Всеки кабинет, като дойде, просто се сменят каналите на доставките. Знае се много добре схемата и ако НАП се намеси, може да се проконтролира тази схема. Каналите се променят и вносът продължава да си влиза", категорична е Търпанова.

Снимка: БГНЕС

На днешната среща в земеделското министерство, където ще се съберат представители на браншови организации, тъгровски вериги и преработватели, овощарите ще поискат "да се субсидира интерес към закупуването на български плодове", поясни тя.

"Ако може държавата да се намеси да се стимулират нашите преработватели, да купуват и да преработват българска продукция. В България има много преработвателни предприятия, които се финансираха със средства от ЕС, планирани за България, за преработка на наша продукция, а в момента купуват от Македония и от Турция пипер и зеленчук."

Не е сигурно, че цените на родните плодове и зеленчуци ще останат "безумно високи", защото със ситуацията в Украйна очакваме разместване на пазарите и продажбите, изтъкна Димитричка Търпанова и допълни, че при свитото потребление цените ще паднат и под себестойност.

Намаляването на ДДС ще се отрази на цената на плодовете и зеленчуците, каза в заключение Търпанова. 

Повече по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна