Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпна с 2% след информация, че Германия вече не е против ембарго на руския петрол

Петролът парира първоначалното си днешно поевтиняване и вече поскъпна с над 2,5% след информация на "Уолстрийт джърнъл", че Германия повече не е против налагането от ЕС на ембарго на руския петрол, което може допълнително да затегне доставките във вече намиращия се под натиск глобален петролен пазар, съобщава Ройтерс.

В четвъртък германски представители в институциите на Европейския съюз са оттеглили възраженията на страната срещу налагане на пълното ембарго на руските петролни доставки, при условие че Берлин получи достатъчно време да намери алтернативни доставки, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки правителствени служители.

Германия - най-голямата икономика в Европа - беше ключова пречка пред подобно ембарго на ЕС, свързано с руската агресия в Украйна. САЩ и Обединеното кралство вече прекратиха покупките на руски петрол. Трябва обаче да се има предвид, че Германия силно разчита на руския внос на енергия и преди това се противопоставяше на пълната забрана.

Преди войната в Украйна руският петрол представляваше около една трета от доставките на Германия. Преди месец германският икономически министър заяви, че Германия е намалила зависимостта си от руския петрол до 25% от своя общ петролен внос.

Вчера Русия прекъсна доставките на природен газ за Полша и България, след като тези страни отказаха да извършват плащания в рубли по новия механизъм, както поиска руският президент Владимир Путин, напомня финансово издание.

Това породи опасения, че силно засегната от западните санкции Русия може да предприеме мерки за спиране на газовите доставки и за други европейски държави. Междувременно руският финансов министър Антон Силуанов посочи в сряда, че добивът на петрол в страната може да спадне със 17% тази година поради западните санкции, пише още "Уолстрийт джърнъл".

Статията на финансовото издание сякаш отразява коментарите на германския министър на икономиката Роберт Хабек във вторник, когато той каза, че най-голямата икономика на ЕС може да се справи с подобно европейско ембарго върху вноса на руски петрол и се надява да намери начини да замени руския петрол с други доставки.

Информацията на "Уолстрийт джърнъл" доведе до рязко поскъпване на петрола към края на днешната европейска търговия, като юнските фючърси на петрол Брент нараснаха към 107,30 долара за барел, а аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI - близо до нивото от 105 долара за баел. Последва леко връщане назад и на двата типа петролни фючърси съответно към 106,80 и към 104,30 долара за барел, но те продължават да поскъпват с около 2% в рамките на днешната търговия.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна