Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болница и няколко района на Харков са били подложени на обстрел

| обновено на 30.04.22 в 17:46
Разрушена детска градина в Харков.
Снимка: unian.info

В 66-ия ден на войната в Украйна продължава руското настъпление с цел установяване на пълен контрол над Донецка и Луганска област. Руската армия обстрелва интензивно втория по големина град Харков. 

Болница и няколко жилищни района на Харков са били подложени на обстрел тази нощ, съобщиха от украиските спешни служби. Един човек е загинал, а петима са ранени. Въпреки че Киев успя да запази контрола си над Харков, градът ежедневно е обект на нападения.

В тази връзка президентът Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да унищожи Донбас, като с постоянните удари изпразни тази територия от хора. Той предупреди също, че има голям риск от прекъсване на преговорите с Русия, заради масовите убийства в Буча и други украински градове.

По-рано и говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че няма морално оправдание за, както той се изрази, "руските зверства" в Украйна. Кърби обвини руския президент Путин в липса на морал.
Телата на още още няколко души с вързани ръце са открити в общ гроб близо до киевското предградие Буча. По телата има следи от мъчения, както и огнестрелни рани. Малко след изтеглянето на руската армия от района, украинските власти съобщиха за намерени по улиците в Буча най-малко 20 тела, някои от които с вързани ръце. 
Заради масовите убийства в Буча и други украински градове президентът Володимир Зеленски предупреди, че има голям риск от прекъсване на 

Москва отрича нейни военни части да имат нещо общо с масови убийства на цивилни в Украйна. Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов заяви, че американската администрация формира позицията си възоснова на лъжливи, според него, твърдения на украинските власти. 
От своя страна руският външен министър Сергей Лавров обвини НАТО, че пречи на политическото регулиране на конфликта като изпраща там оръжие. В интервю за агенция Синхуа той подчертава, че преговорите за мир продължават, но, цитирам "не вървят добре".

Според Лавров т.нар. "специалната военна операция" върви по план и целите й ще бъдат постигнати. 

Вчера американското разузнаване съобщи, че руската офанзива за овладяване на Донбас изостава с поне няколко дни, а напредъкът е бавен и неравномерен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна