Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Асена Сербезова: В болниците, които не променят заплатите, увеличението на клиничните пътеки ще е 15%

Проф. Асена Сербезова
Снимка: Ани Петрова

"В голяма част от болниците трябва да намерят инструментариума чрез повишаване на цените на клиничните пътеки да отговорят на изискването за по-високи заплати на медицинските специалисти. Болничните завадения, които не успеят да постигнат такива заплати, но по обективни причини, ще се възползват от увеличение на клиничните пътеки, но средно с около 15%. В никакъв случай условията за тях няма да станат по-лоши. Това е и една допълнителна стимулация на използване на възможностите на болничните мениджъри да могат да оптимизират своите разходи. ... Държавата задава посоката и трябва да осигури условията за труд на медицинските специалисти, за да предпочитат да останат в България за професионална реализация".

Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и обобщи, че болниците, които не постигнат заплатите, заложени в Националния рамков договор, ще получават 15% увеличение на цените на клиничните пътеки:

"Дори и да не променят заплатите, те получават 15% увеличение на клиничните пътеки". 

Тя подчерта, че МЗ трябва да помогне на изпитващите затруднения болници и да се намери необходимата методика, за да се създадат условия за по-високи доходи.

Надзорният съвет на Здравната каса предлага от 1 август 25% увеличение на клиничните пътеки да получават лечебните заведения, които осигурят заплата средно 2 000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар.

Интервюто на Явор Стаматов с проф. Асена Сербезова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.