Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертът на Детския радиохор на БНР развълнува жителите на белгийския град Гент

Детският радиохор на БНР по време на концерт в белгийския град Гент
Снимка: Ангелина Пискова
Детският радиохор на БНР развълнува с брилянтните си изпълнения жителите на белгийския град Гент в края на миналата седмица. Концертът в църквата "Св. Михаил" бе с благотворителна цел, средствата, от който ще бъдат дарени за хуманитарна помощ в Украйна.
Ангелските гласове на децата претвориха шедьоври на Моцарт, Пучини, Доницети, Добри Христов, Николай Кауфман.
Диригентката Венеция Караманова пред "Хоризонт":

"За мен е изключително вълнуващо да бъда тук в тази катедрала, да направим този концерт и да участваме в месата, защото преди около 20 години по същия начин Детският радиохор на БНР с тогавашния състав и с тогавашния диригент маестро Христо Недялков направихме същото, тоест децата винаги пеят за свобода, за мир, за разбиране между хората".

17-годишната хористка Александра Вутова потвърждава думите й:

"Много се надявам на мир и щастие, да сме всички заедно, независимо от каква раса, от какъв народ сме, от каква държава".

Изпълненията на детските радиогласове силно развълнуваха отец Иван Данчевски, настоятел на гръко-католическата общност в Гент:

"Беше нещо родно. За мен, украинеца, когато хорът започна концерта с молитвата "Отче наш", сърцето ми подскочи, защото това е общото между нас - корените на нашия църковно-славянски език, нашата литургическа молитва и това, че децата правят този концерт, за да подкрепят украинския народ и украинските деца, е нещо особено и дори не винаги големите го разбират.  Когато виждаш очите на тези деца, разбираш, че те не само пеят, а преживяват и искат от дъното на душата си да ни подарят своя талант, своята българска култура".

Отец Иван Данчевски
На репликата, че говори на руски език, отец Данчевски казва, че би говорил на всякакъв език, стига да бъде разбран. Запитан какво би искал да каже на българските политици, които се противопоставят на изпращането на оръжие в Украйна, той отговаря:

"Бих искал да кажа на българските политици да се поставят на мястото на Украйна. Какво биха направили, ако ги нападне Русия? Нека разберат, че все пак сме съседи, макар и през Черно море. Да отблъскват тази руска пропаганда, която вече години наред работи не само в Украйна, но и в България, Естония, Латвия и изобщо в Европа. Трябва много да се внимава. Ако искаме свобода и европейски ценности в България и Украйна, трябва да се борим заедно за тях, защото това не е само война срещу Украйна, а срещу умния свят".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ангелина Пискова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна