Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иван Бакалов:

Свободата в медиите зависи от свободомислието в обществото

България се изкачва с 21 места в Индекса за свободата на словото

Иван Бакалов
Снимка: БГНЕС

България се изкачва с 21 места в годишния Индекс за свободата на словото на организацията "Репортери без граници" и вече заема 91-во място, а не 112-о, както беше миналата година – това съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти.

Според доклада на “Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-о миналата година.

“Не съм оптимист, медиите са се превърнали в политически партизани, които обслужват някаква политическа сила или политика. Свободата в общи линии се крепи на свободния човек, а повечето хора в България искат цензура“, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР Иван Бакалов, журналист с дългогодишен опит в печатните медии, настоящ издател на онлайн изданието E-вестник и допълва:

“Свободата в медиите е зависима от свободомислието в обществото. Тя се крепи на самите журналисти.“

Според него проблемът е, че журналистите имат все по-ниски доходи и в тази ситуация не може да се очаква голяма свобода:

“В корумпирани страни като България хората, които са на власт или забогатеят от властта, се опитват да правят т.нар. “фасадна демокрация“ – купуват медиите и ги овладяват.“

Бакалов смята, че 90-те години са били най-свободният период за вестниците:

“Днес имаме интернет, който дава голяма свобода. Неща, които големите медии избягват, излизат в сайтове и онлайн издания. Въпросът е, че читателската аудитория се пренесе в социалните мрежи, а там следи много изкривено случващото се, защото потребителите са в приятелски кръгове и групи, и новините, които излизат, са филтрирани през техните търсения. Общественото мнение се фрагментира. Това засилва разделението в обществото“, посочва още Бакалов.

“Днес имаме преди всичко ПР агенции, а не журналистика. Както казва Джордж Оруел: “Журналистика е да публикуваш това, което някой друг не иска да бъде публикувано, всичко друго е ПР“, казва Бакалов.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.