Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

72% от учителите вече са с увеличени заплати

Снимка: архив

Близо 72% от учителите са с увеличени заплати още от април, а останалите ще ги договорят по-късно, но считано от същата дата, съобщават от Министерството на образованието и науката.

87 на сто от училищата, детските градини и образователните центрове, които са вдигнали възнагражденията, са достигнали среден ръст от 12,3 % и така са надхвърлили стойностите, договорени в Колективния трудов договор. С над 13% са нараснали заплатите в 170 институции. Под 10% е увеличението на 71 места.

Данните са от близо 4000  училища и други образователни институции и са били представени по-рано днес пред членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

305 образователни институции не са решили с колко ще бъдат вдигнати заплатите, а половин процент не планират увеличение на заплатите поради липса на достатъчно средства. 

От просветното министерство уверяват, че ще проверят във всяка от тях дали са достигнати договорените минимални индивидуални работни заплати, а решения ще се търсят съвместно с училищните ръководства и общините.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна