Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови цени на клиничните пътеки за раждане

Снимка: СБАЛАГ Шейново


Цените на клиничните пътеки в болниците бяха увеличени с 20% от първи май. Най-високо е увеличението на пътеките за педиатрия, акушерство и гинекология. Клиничната пътека за естествено раждане се увеличава с 30% и става 1450 лева, докато за раждане чрез цезарово сечение, цената е 1000 лева. Експертите се надяват така да стимулират лекарите да предпочитат този тип раждане.

Бременността и раждането са най-важният период от живота на всяка една жена. Раждането е нормален процес, момент незабравим в живота на родителите. Освен че е физиологичен процес, раждането трябва да позволи на жената да се чувства щастлива. В последно време все повече жени се питат - "Как да родя - със секцио или нормално?".

Емили Бенковска е родила своето първо дете преди пет месеца. Малката Алекса се ражда по естествен път:

"Родих първото си дете на 27 години по естествен път. Беше ми предложено да раждам секцио, но отказах, защото нямам реално никакви здравословни причини да го направя. Наистина има случаи, когато е наложително. Често чувам гинеколози да предлагат на пацентките си под претекст, че имат тесен таз или разширени вени или че ако тръгнат да раждат, а искат да са с определения медицински екип, може докторът или докторката случайно да ги няма, да не са там, при което момичетата се паникьосват. Масово ги е страх, въпреки че според мен лично една операция е по-страшна от раждането, а в моя случай самото раждане протече буквално 15 минути".

Д-р Калин Поповски е известен акушер-гинеколог с дългогодишна практика в една от най-големите държавни болници Университетската болница "Д-р Георги Странски“. Пред БНР той каза, че има тенденция жените да желаят раждане със секцио:

"Стремим се да я удържаме в едни физиологични нива. Тези нива за България е районните и общинските болници е да имат 20 – 30% секцио от общия брой на ражданията".

"Секциото изобщо не е безопасна операция, но все пак понякога се налага", допълни още д-р Поповски.

"Фактът, че не е еднакво разпределението между секцио и нормално раждане в университетските, големите държавни, общинските и в частните болници, е много тревожен и показва една плашеща тенденция, която ме тревожи не само като съветник в Министерство на здравеопазването, но и като педиатър". Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" педиатърът и бивш депутат от 46-то Народно събрание д-р Таня Андреева: Д-р Таня Андреева

"Няма нищо по-добро за новороденото бебе от едно естествено протекло раждане. Тенденцията за повишаване броя на секциото в България е от 10-15 години. През 2007 година съотношението е било 25% секцио за сметка на 75% нормално раждане. Сега сме достигнали до едни стряскащи 53% в полза на секциото. Тези данни са в абсолютен дисонанс с данните от Европа, където секциото е някъде около 30%".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Латинка Светозарова и интервюто с д-р Таня Андреева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!