Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание

| обновено на 04.05.22 в 18:28
Снимка: БГНЕС

България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание.

Парламентът дава мандат на правителството да предприеме мерки за оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно-техническа, обяви председателят на Народното събрание Никола Минчев, като изброи включените в решението видове подкрепа:

"Продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз, помощ за украинските граждани, бягащи от войната. Осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна, засилването на енергийно сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ, ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България и продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки", заяви Минчев.

Ръководството на ПГ на БСП изрази задоволство от днешното решение на парламента, според което България няма да изпраща оръжие в Украйна, а военно-техническата помощ ще се изразява само в ремонт на украинска военна техника.

Депутатът от левицата Александър Симов определи приетия текст като "добро и разумно" решение:

"Няма никакво лицемерие. Най-важното, което винаги сме настоявали, и което винаги е било в нашата позиция - нещо, което Корнелия Нинова е казвала: Нито един патрон за Украйна, никакво оръжие за Украйна.

С решението, което приехме днес, ние гарантираме, че това няма да се случи", заяви Симов. 

Предложеното от "Продължаваме промяната" решение беше прието с гласовете на депутати и от четирите формации от управляващата коалиция, както и от ГЕРБ и ДПС. "Против" гласува цялата парламентарна група на партия "Възраждане". След решението на парламента за предоставяне на военно-техническа  помощ за Украйна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви за предсрочни избори.

Ожесточеният дебат по казуса продължи повече от 6 часа.

От трите внесени проекта за решения Народното събрание прие предложението на „Продължаваме промяната” с гласовете на 200 народни представители от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и ДБ. Против бяха всички 13 депутати от "Възраждане" и по един от ПП, БСП и ИТН.

На практика в приетия текст залегнаха исканията на украинския посланик у нас, изпратил писмо рано тази сутрин до българския парламент. Така военната помощ се трансформира до ремонт на украинска военна техника в заводи у нас.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров отправи призив към коалиционните си партньори да се откажат от "червените разделителни линии":

"Днес сме изправени пред въпроса от коя страна на историята стоим. Ще сведем ли глава пред рекетьора, пред насилника, пред агресора, или ще се позиционираме като лидер на Балканите".

Даниел Митов от ГЕРБ обвини управляващите, че използват писмото на украинския посланик като спасителна сламка против разпад на коалицията:

"Срамота е, срамота е, управляващата коалиция да притиска държава и нейното дипломатическо представителство в България, да изпраща писма, с които да решава вътрешнокоалиционни проблеми".

В колебанията на управляващата коалиция каква помощ да бъде предоставена председателят на ДПС Мустафа Карадайъ видя: "Проблем с ценностния избор на България".

От "Демократична България" продължиха да настояват за военна помощ. Атанас Славов заяви: "България като член на двата ключови съюза за нашата сигурност и развитие - Европейският съюз и НАТО, има определени ценностни политически ангажименти".

Костадин Костадинов от "Възраждане се закани: "Щом правителството иска тази война, то ще я получи. Ние, българите, ще му я дадем". След гласуването в зала Костадинов призова за гражданско неподчинение, масови протести и сваляне на правителството. 

От БСП пък благодариха лично на премиера Кирил Петков и парламента, че се съобразил с тяхното искане да не се изпращат оръжия.

Протести и контрапротести пред НС

Решението на Народното събрание по казуса за военна помощ за Украйна беше взето на фона на протести. Пред парламента излязоха протестиращи, които настояха за неутралитет и да не се предоставя военна помощ под никаква форма за Киев.

А на северния вход на парламента се събраха привърженици на движение "Боец", които подкрепят решението за военна помощ.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна