Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести "против" и "за" предоставянето на военна помощ от София за Киев

Опаковането на паметника на съветската армия с българското и украинското знаме беше прекъснато от протестиращи срещу войната, стигна се и до сблъсъци

| обновено на 04.05.22 в 19:22
Протест пред Народното събрание под наслов "Общобългарски поход за мир и неутралитет"
Снимка: БГНЕС

Пред Народното събрание в обедните часове се проведе протест срещу предоставянето на военна помощ от София за Киев.

Президентът да наложи вето на решението на парламента България да подкрепи с военно-техническа помощ Украйна, настояха участниците в шествието за мир неутралитет, което започна пред парламента от 15:00 часа. Част от тях бяха организирани от партия МИР. 

"Не е нужно тук да мрънкаме, не е нужно да викаме. Всеки един от нас трябва да подаде при президента писмо, с което да го подкрепим той да наложи вето върху тези решения".

Протестиращите посрещнаха с освиркване решението на Народното събрание за Украйна. Те коментираха, че е нужно да има предсрочни парламентарни избори. Имаше скандирания "Предатели" и искания за оставка. 

„Не бих желала Българя да влиза в каквато и да било военна намеса“.

„Виждам, че положението става нетърпимо - трябва да изнасяме оръжие, да правим войни, да организираме какво ли не, само и само в интерес на някой си“, казаха протестиращи.

За минути те успяха да блокират движението по бул. „Цар Освободител“.

Множеството на площада аплодира позицията на партия "Възраждане", чиито депутати не подкрепиха решението на парламента за ремонт на украинска военна техника у нас.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза пред протестиращите, че България от днес вече няма правителство, че управляващите са на подчинение на Съединените щати.

Протести срещу изпращането на военна помощ за Украйна се проведоха също и във Варна, Бургас и Велико Търново. 

Пред Народното събрание още сутринта бяха поставени заграждения заради протеста/БГНЕС

Същевременно на северния вход на парламента се събраха привърженици на движение "Боец", които са искат да бъде взето решение за предоставяне на военна помощ за Киев. Сред тях имаше и украинци.

„Тук сме, защото искаме да подкрепим депутатите. Те вече гласуваха всъщност, но искаме истинско решение за военна подкрепа за Украйна така, както го направиха всички нормални, цивилизовани държави, а не да търсим начин хем вълкът сит, хем агнето цяло, да опазим коалицията и да се снишаваме пред агресията, която Путин провежда в една мирна държава“, заяви участник в демонстрацията „за“ военна помощ.

Пред задния вход на сградата на Народното събрание се провежда протест в подкрепа на решение за изпращане на военна техника за Украйна/БГНЕС

Във вечерните часове се проведе и акция за опаковането на паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна. Изявата беше беше прекъсната от протестиращи срещу войната. Стигна се и до сблъсъци. В района има засилено полицейско присъствие.

"Трябваше да опаковаме паметника в подкрепа на украинския народ. Не очаквах, че ще има такива провокации";

"Идеята е да подкрепя Украйна и да спрем най-вече тези хора, които се опитват да развалят всичко";

"За да подкрепя украинският народ, който е страдалец в момента, защото е нападнат";

"Това, че аз съм против агресията на Русия в Украйна, в една суверенна страна, която е със законно избран парламент, със законно избран президент, в която Русия отиде и направи пълен погром. Избива жени, избива деца, изгониха сума ти хора абсолютно без причина. Путин е убиец!", казаха участници в акцията за опаковане на паметника със знамена.

Акцията е организирана от гражданска инициатива, която се бори за демонтирането на паметника, а опаковането е обявено като жест на солидарност с хората от Украйна.

На групата, която се опита да постави националния трибагреник и украинското знаме попречи друга група, която заяви, че държи на паметника като част от българската история. Имаше силни скандирания: "България. Тук не е Москва" и силно неодобрение и недоволство към хората, носещи украинското знаме.

Стигна се до моментни сблъсъци, полетяха бутилки. Репортер на БНР свидетелства, че е имало човек с кръв по слепоочието и жена, която е показала, че е ухапана.

Полицията обаче реагира бързо и двете групи бяха разделени с двоен полицейски кордон. Пред паметника дойдоха и представители на партия „Възраждане“, които държаха реч.

Снимка: БГНЕС

България ще ремонтира украинска военна техника - това реши днес Народното събрание. Парламентът дава мандат на правителството да предприеме мерки за оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно-техническа, обяви председателят на НС Никола Минчев.

Предложеното от "Продължаваме промяната" решение беше прието с гласовете на 200 депутати и от четирите формации от управляващата коалиция, както и от ГЕРБ и ДПС.

"Против" бяха всички 13 депутати от "Възраждане" и по един от ПП, БСП и ИТН. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта

Украинските сили са свалили 26 от 28 дрона, с които Русия е атакувала през изминалата нощ Източна, Южна и Югоизточна Украйна. Няма данни за нови жертви, но има ранени и поразени жилищни сгради и обекти от енергийната инфраструктура. Губернаторът на Запорожка област написа в социалната мрежа "Телеграм", че две жени са пострадали при..

публикувано на 28.03.24 в 11:42

С 13% поскъпват парното и топлата вода в Пловдив от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия отоплителен сезон парното на пловдивчани ще струва близо 157 лева за мегаватчас. От EVN, които..

публикувано на 28.03.24 в 11:41
Ива Лазарова

Ива Лазарова: Ако изборите са "2 в 1", много е важно да се говори за начина, по който ще се гласува на машините

Около 106 милиона са стрували парламентарните изборите през 2023 година . Това съобщи пред БНР  Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " Това включва видеонаблюдение, работа на машинните устройства, транспорт, логистика и организация на изборния процес. Най-скъпите избори през последните години бяха местните през есента..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

"Булгаргаз" поиска природният газ да поскъпне с 2% през април

"Булгаргаз" запазва прогнозата и поиска природният газ да поскъпне с около 2% през април. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на синьото гориво. Окончателно решение ще бъде взето на 1 април. За разлика от март, когато поевтиняването на синьото гориво беше значително,..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Гърция най-бедна в ЕС след България - дебати по вот на недоверие срещу Мицотакис

Продължават дебатите в парламента в Атина по вота на недоверие срещу правителството на Кириакос Мицотакис. За първи път консерваторите са в "обяснителен режим" срещу обединената цяла опозиция, коментират анализатори. Обсъждат се теми от различни сектори - от опити да се прикрият виновните политически лица за железопътната катастрофа, която..

публикувано на 28.03.24 в 10:54
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Според него президентът ще се опита да овладее тази ситуация , дори с риска да пропусне определени..

публикувано на 28.03.24 в 10:31
Павела Митова

ИТН с критика към МС за решението Министерството на енергетиката да изкупи дълговете на "Топлофикация - София"

С декларации започна заседанието на Народното събрание. Павела Митова от "Има такъв народ" критикува вчерашното решение на правителството, с което Министерството на енергетиката получава близо 1 милиард и 600 милиона лв. от държавния бюджет, за да изкупи дълговете на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз":..

публикувано на 28.03.24 в 10:30