Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарина Цанова:

Работодателите планират значително увеличение на персонала до края на 2022 г.

1074 компании от пет региона и дванадесет индустриални сектора участват във второто прогнозно изследване на Българската конфедерация по заетостта за плановете на работодателите да увеличават, намаляват или запазят броя на служителите си през следващите шест месеца. Българската конфедерация по заетостта е неправителствена организация, която обединява водещите компании в сферата на HR услугите (управление на човешките ресурси) в страната.

В сравнение с предишното шестмесечие двойно повече компании (46%) планират да разширят екипите си до края на септември, 6% прогнозират намаление на работната сила, а 33% ще запазят числеността на персонала. Така нетният коефициент на заетостта, който се получава от разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +40% – ръст от 23% спрямо периода октомври 2021 г. – март 2022 г., се посочва в проучването.

"В сектор здравеопазване, в сектор услуги и образование се наблюдава доста голям недостиг на кадри. Това, което се вижда на пазара на труда, е, че ние се намираме в голяма криза и дисбаланс. Ако преди Covid кризата ние срещаме проблем в търсенето на експертните позиции и по-високите управленски позиции, то сега проблем са нискоквалифицираните специалисти, споделя Дарина Цанова от Българската конфедерация по заетостта в "Нашият ден“.

Как се отразява войната в Украйна върху бизнеса?

От работодателите, участвали в проучването, 42% посочват, че ще се отрази отрицателно, за 19% тя ще има положително въздействие, а 39% не смятат, че ще рефлектира върху бизнеса им по какъвто и да било начин.

Има спешна нужда от около 200 000 специалисти за всички сектори без изключение. Голяма част от работодатели се надяват да намерят решение на кадровите си проблеми в емигрантите от Украйна, които биха могли да заемат част от свободните работни места. Но според официалната статистика едва 200 украинци са трайно наети.

Няма сектор, който да не се задъхва от недостига на подходящи кадри, а това явление не е от вчера, твърдят от Българската конфедерация по заетостта. Пазарът на труда никога преди не е бил толкова ожесточено конкурентен, защото качествените служители не търсят само адекватно заплащане, смислени допълнителни придобивки, но и гъвкави работни модели.

Цялото интервю с Дарина Цанова можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Българската конфедерация по заетостта

Горещи теми

Войната в Украйна