Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под 1% положителни Covid тестове на седмична база в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на новозаразените с коронавирус в Кипър за първи път падна под 1% от направените тестове, показват обявените днес от здравното министерство данни за изминалата седмица. В същото време активно продължава и ваксинацията в страната.

Почти 3500 са новите положителни случаи на коронавирус от извършените близо 355 000 теста през седмицата от 29 април до 5 май, отчете здравното министерство.

В болници се лекуват 60 пациенти с Covid-19.

В борбата с пандемията Кипър постигна високо ваксинационно покритие, като напълно ваксинирани са 86,7% от пълнолетното население на страната, съобщи още министерството.

С поставена трета доза ваксина са над 470 000 души, а вече повече от 12 500 души са получили четвъртата доза, която е достъпна за хора над 60-годишна възраст и за специфични здравни групи.

Поне една доза са получили почти 11% от децата от 5 до 11-годишна възраст и над 61% от 16-17-годишните тийнейджъри.

Oт 15 май, Кипър влиза в нова фаза на значително облекчаване на коронавирусните ограничения с друг "висящ" проблем. Близо 60% от наложените глоби за неспазване на мерките срещу разпространение на вируса от началото на пандемията не са платени, сочат данните на полицията.

От март 2020 г. досега са издадени около 44 500 извънсъдебни споразумения, като над 25 000 от тях не са изпълнени.

От Асоциацията на собствениците на развлекателни центрове заявиха, че нейните членове дължат още 500 000 евро за глоби, което е половината от наложените им извънсъдебни споразумения. Бизнесмените имат възражения по тях и ще защитават правата си в съда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени