Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Войната в Украйна изисква държавническо отношение

Снимка: Здравка Маслянкова

Българската армия никога не е имала малодушни капитулации. Това заяви във Велико Търново президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев и допълни, че войната в Украйна изисква държавническо отношение. Денят на храбростта и празникът на Българската армия в старопрестолния ни град беше отбелязан с шествие, военен марш и изложби.

Представителните роти на Националния военен университет отбелязаха деня на храбростта в центъра на Велико Търново. Строят прие президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев: 

"Поздравявам ви по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия". 

През последните десетилетия войската ни беше подлагана на всевъзможни експерименти – съкращения, недоимък, политическо безхаберие, но тя винаги оцелява, посочи в словото си Радев и припомни, че във Велико Търново са писани уроците на историята, които сочат, че боеспособната войска е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и независимост и допълни: 

"Войната, която днес бушува непосредствено до нас, и която считахме до скоро за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, насочени към укрепване на боеспособността на българската армия". 

Духът на българските военнослужещи е на ниво въпреки геополитическата обстановка, коментира курсант от Националния военен университет: 

"Започва всичко да се затяга с тези обстановки, но ето виждате, че българският дух е още жив и парад се направи". 

Великотърновци са горди с българската войска: 

"Вярваме единствено и основно на нашата българска армия". 

"Затова съм тук, подкрепям, разчитам на тях". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна