Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Конфликтът в Украйна няма да бъде кратък и ще се разраства

Тази сутрин се състоя тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев поздрави българите за Гергьовден и за Деня на храбростта и Българската армия:

"Най-напред искам да честитя Гергьовден на всички българи и да пожелая здраве и благоденствие. Днес е и Ден на храбростта и празник на българската армия. Войската ни винаги е била стожер на българската държавност и на народа ни в дни на най-тежки изпитания. Тя е школа за доблест и патриотизъм. Затова днес всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите воини, към всички загинали за родината", каза президентът, който взе участие в ритуала по освещаването на бойните знамена и знамената-светини на площад "Свети Александър Невски".

"Войната, която бушува непосредствено до нас и която доскоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват националната сигурност. И основният стълб на тази сигурност, е Българската армия и най-вече хората, които са се посветили на нея с тяхната подготовка, осигуреност, мотивация и отдаденост. Да пожелаем на всички мъже и жени в униформа здраве и сила", посочи още държавният глава.

Във връзка с оказването на военна-техническа помощ на Украйна Румен Радев заяви:

"Мисля, че партиите пренебрегват здравия разум. Защото това решение (за оказване на военно-техническа помощ на Украйна - б.р.) е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства. И аз очаквам наистина разумни решения, защото самата формулировка „военно-техническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована".

"Само преди дни призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят в България и затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни. Абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната", подчерта още президентът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес, показва, че гърците са най-неудовлетворени от свободното си време в сравнение..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени комисии в цялата страна.  Галя Кондева: Няма затруднения в работата със заявленията за ТЕЛК По..

публикувано на 29.06.24 в 19:42

Радев - гост на годишнината от създаването на завода в Севлиево

Президентът Румен Радев беше гост на отбелязването на 90-ата годишнина от създаването на Идеал Стандарт – Видима“ в Севлиево. Румен Радев беше придружен от своята съпруга Десислава Радева.  "Още когато дойдох тук преди 7 години, бях силно впечатлен от вашето предприятие, така че нямаше как да не приема поканата да ви поздравя за..

публикувано на 29.06.24 в 19:34

Тропическа буря в Атлантическия океан може да се превърне в първия ураган за годината

Тропическата буря "Берил" се формира в Атлантическия океан и може да се превърне в първия ураган за годината, предаде Асошиейтед прес. Метеорологичната служба на Барбадос вече издаде предупреждение за ураган  По-рано този месец тропическата буря "Алберто" достигна бреговете на Мексико с проливни дъждове, които доведоха до смъртта на четирима..

публикувано на 29.06.24 в 19:17