Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три общини в Кюстендилско от месеци не обявяват работни места

Снимка: БГНЕС

Три общини в Кюстендилска област - Бобов дол, Кочериново и Трекляно, от месеци не обявяват нито едно свободно работно място, става ясно от справки на Бюрото по труда. Същевременно преди предстоящата черешова кампания от кооперациите и собственици на овощни градини са притеснени дали ще осигурят достатъчно берачи и работници. 

В общините Бобов дол, Кочериново, Трекляно не обявяват нито едно свободно работно място, а в курорта Сапарева баня, където има регистрирани над 120 къщи за гости, 5-6 хотела, и целогодишно работещи балнео комплекси, басейни и плажове, свободното работно място е само едно - за продавач консултант в с. Овчарци.

При кризата с високата цена на тока и горивата местният бизнес изпитва много сериозни трудности, свива дейността си и не обявява свободни работни места.

С изключение на търсената професия шивачки за цеховете, повечето от които са собственост на италианци. 

В Дупница се търсят специалисти с висше образование, 5 места -  главен енергетик, химик, старши химик, магистър фармацевт, финансист за главен счетоводител.

Затова пък до две-три седмици ще започне търсенето на берачи и работници в черещобера, където работниците не достигат и така е от години. При това дневната надница на берачите вече ще е 50-60 стотинки за набран килограм, но желаещите не са много, коментират от кооперациите.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени