Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Характерът на нашите води е силно ограничен за производство на електричество"

Експерт: Държавата не прави нищо за геотермалните води

Предимството на геотермалната енергия е възможността за децентрализирано използване, казва Александър Пенчев

Посред зима туристи се наслаждават на топлите минерални води в откритите басейни на курортното село Баня, Разложко
Снимка: БГНЕС

"Използването на геотермалните води е интердисциплинарна задача – има балнеоложка част, енергийна част и други странични ползи, които не се отчитат. Пари винаги ще се намерят, ако подходът е внимателен, разумен и пресметнат. Към момента държавата нищо не прави, въпреки че в Конституцията е записано – водите са изключителна държавна собственост. Подходът е на парче." Това коментира пред БНР Александър Пенчев, експерт в областта на алтернативните източници на енергия.

"В публичното пространство се прокрадва идеята да се произвежда електричество от геотермални източници. Характерът на нашите води е силно ограничен за производство на електричество и всяко такова изследване само в тази насока е самоцелно", заяви Пенчев.

"Някой има ли статистика за инсталираните геотермални централи към момента? Със сигурност мога да кажа, че до 1991-92 г. България имаше 200 мегавата топлинна мощност геотермални централи. Това никой не го помни", посочи експертът в предаването "Хоризонт до обед".

По думите му трябва да се направи инвентаризация на съществуващите сондажи и извори, да се види в какво техническо състояние са, да се провери как се ползват, какъв е крайният резултат и да се разработи нова комплексна програма.

Според Пенчев е бил загубен натрупан сериозен опит, защото съвременното развитие на възобновяемите източници датира от 70-те години.

"Не може да се очакват чудеса, но това, което имаме, трябва да се използва, защото това са дадености. Общините имат интерес да използват местния ресурс – създава работни места, създава интерес и към туризъм. Не можем да гледаме само в една насока – сега ще развиваме геотермия, защото има системи за производство на електроенергия."

Предимството на геотермалната енергия е възможността за децентрализирано използване, поясни Александър Пенчев и даде пример със Сапарева баня.

"Няма нужда да се правят гигантски централи с гигантски мощности."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна