Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Политическият разговор за еврото изпраща лош и грешен сигнал, смята финансистът

Любомир Дацов: Управлява поколение, което не помни грешките на миналото

"Преди есента не бива да има актуализация на доходите"

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

"В момента има изцяло ново поколение, което и политически, и икономически схваща света по друг начин, не помни грешките на миналото. 1996-1997 година, когато инфлацията изгори много неща, би трябвало този урок да е научен – какво не бива да правим".
Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и бивш замeстник-министър на финансите.

Ако голямата инфлация е от началото на годината, преди есента не бива да има актуализация на доходите, за да не влезем в проинфлационен цикъл, поясни финансистът.

"Компенсацията, която се дава, не бива да е цялостна, а частична – 50-60% от това, което реално се губи. Това са уроците, които са научени и са написани в добри практики за бюджетиране", посочи той.

Според Любомир Дацов разговорът за въвеждане на еврото у нас "щеше да е на мястото си преди 15 години", а 15 години по-късно той се чуди "какво точно послание се отправя".

"Националният план е технически документ, който указва как ще стане обмяната на лева с купюрите за евро, кой каква кампания трябва да направи, в какви срокове, как се стане технически самата обмяна, как ще бъдат изземвани левовете през магазинната мрежа, евентуално в какви срокове ще става обмяната в банките. Това е абсолютно технически документ, който породи за пореден път политическа дискусия знаем ли къде отиваме и каква ориентация имаме", коментира финансистът.

Еврото е елемент от влизането в Европейския съюз, напомни Дацов, според когото от експертна гледна точка нещата са пределно ясни.

"Еднозначно това, което се случва като разговор на политическо ниво, изпраща лош сигнал, грешен сигнал първо към нашите партньори и отваря темата за дъвкане. Никой не казва, че няма рискове, но на политическо ниво тези рискове отдавна трябва да са прочетени, осъзнати и да има яснота какво се прави, смята той.

Еврото предполага да има антиинфлационна политика, подчерта Любомир Дацов.

"Политика, която е в полза на българските граждани и потребители – обратното на това, което едни хора говорят – че еврото ще донесе по-висока инфлация."

Експертът призова на управленско ниво да се прави разлика между антиинфлационна политика и политика на подпомагане.

Предложеното преизчисляване на пенсиите допълнително ще създаде дефицити, освен чисто ценовите инфлационни ефекти, коментира Любомир Дацов и прогнозира допълнителни проблеми за пенсионния фонд.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.