Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти по ВЕИ и електромобили подготвя Професионалната гимназия в Банско

Сашка Тодорова
Снимка: Кети Тренчева

Бъдещи специалисти в областта на възобновяемите енергийни източници и електромобилите подготвя Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Банско. Това са и най-търсените от бизнеса кадри, а инвестирането в такова обучение определено си струва. В това е убедена директорката на училището Сашка Тодорова.

Най-новото отличие на професионалната гимназия с 55-годишна история - златен медал от националното състезание по приложна електроника, е поредната гордост за учителите и възпитаниците на елитното училище в Банско. 

Класическото обучение не пречи на това да се търсят нови предизвикателства, особено актуални днес, сподели Тодорова:  

"Първата специалност е електрически превозни средства. Ориентирахме се в тази посока, защото по пътищата на България се появяват все повече електромобили. Появиха се зарядни станции. Необходими са специалисти, които да поддържат тези електромобили и зарядните станции. Втората специалност е възобновяеми енергийни източници. Световните тенденции са в тази посока и нямаше как и ние да не се ориентираме към това и да не започнем обучение на ученици в тези специалности". 

Първите техници на електрически автомобили и монтажисти на централи за производство на възобновяема енергия ще получат своите дипломи след три години

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна