Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жюстин Томс представя романа си “Clair de Lune”

Снимка: fb/KANAAL

Романът “Clair de Lune” ("На лунна светлина") от Жюстин Томс е посветен на всички репресирани и убити без съд и присъда хора, жертви на геноцида над арменците в Османската империя, Втората световна война и Социализма в България. За да разкаже за тях, авторката е събирала разкази от няколко поколения арменци. Тя е започнала целенасочено преди около десетина години да прави интервюта с хора около началото и по време на Втората световна война, които имат спомени от епохата.

Повече подробности за книгата пред Радио София разказа Жюстин Томс.

“Постарала съм се да се прочете историята каквато е, каквато аз я помня от разказите на моите близки, на моите баби и дядовци. Такава, каквато я усетих и я разбрах, а също така от всичко, което са написали и са казали много хора преди мен работили по темата. И в същото време тези свидетелски разкази, които събрах от хора, от които си спомнят за тази епоха между 30-те години на миналия век и 60-те години”, сподели авторката.

По думите й, в книгата са включени най-различни детайли, както съвсем битови, така и различни тежки сцени.

“Всъщност, основната голяма сцена, с която започва романа е на 10 януари – първата голяма бомбардировка върху цивилна София. И след това вече и лагерите, за които особено пък от женска гледна точка не е много разказвано”, каза Томс.

Представянето на книгата ще се състои тази вечер, 10 май 2022 г. от 18:30 ч.

Повече подробности за книгата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени