Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорени са газови доставки за страната ни

Кирил Петков разговаря с вицепрезидента на САЩ Камала Харис

Снимка: Фейсбук/Кирил Петков

В рамките на посещението си в САЩ премиерът Кирил Петков се е срещнал с вицепрезидента Камала Харис.

"Потвърдихме стратегическо партньорство между България и САЩ и ангажимента си за диверсификация на енергийните доставки. Ще работим за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни- за постигане на газова независимост за България и региона", написа Петков във Фейсбук.

От правителствената пресслужба уточняват, че в рамките на разговора им в Белия дом е било договорено извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени под тези на "Газпром", които да започнат от месец юни.

Случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера, е изтъкнал премиерът Кирил Петков, а вицепрезидентът Камала Харис е поздравила страна ни за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет.

По-рано премиерът Кирил Петков разговаря и с държавния секретар Антъни Блинкън в Държавния департамент. Двамата са обсъдили енергийна диверсификация на България, както и модернизацията на въоръжените ни сили, и развитието на Западните Балкани.

"САЩ остават благодарни за силния алианс и топлото приятелство между двете страни", пише Харис в Туитър по повод срещата с Петков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна