Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът обяснява на депутати защо МОН иска по-дълга учебна година

Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Предложението на Министерството на образованието за изтегляне на първия учебен ден от 15 на 7 септември има за цел да осигури повече дни за ваканция на учениците. Това обясни ресорният министър Николай Денков пред депутатите от парламентарната просветна комисия.

Министърът на образованието обясни пред депутатите защо просветното министерство предлага първият учебен ден да бъде изместен от 15 на 7 септември:

"Има за цел да осигурим 5 допълнителни дни, от които част ще отидат, може би, за ноемврийска ваканция, няколко дни ще отидат за междусрочна ваканция".

Предложението на просветното министерство учениците от 1-ви до 6-ти клас да учат 2 седмици повече в края на втория учебен срок е във връзка с това, че тяхната учебна година е по-кратка:

"Тези две допълнителни седмици искаме да ги използваме за по-разчупените методи за преподаване и за допълнително време за упражняване или на материала, или чрез проектно обучение, или чрез обучения сред природата".

Към момента все още не е взето решение нито за по-ранен старт на учебната година, нито за удължаването ѝ с 2 седмици за учениците от 1-ви до 6-ти клас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени