Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Загоров с дебютен сборник разкази "Призраци в библиотеката"

Снимка: изд. Ерго

Сборникът "Призраци в библиотеката" е посветен на трите житейски и професионални увлечения на Васил Загоров – книгите, библиотеките и фантастиката. Читателите ще открият дълги и къси разкази, весели и тъжни сюжети. Книгата разказва истории за библиотекари, издатели, музейни работници, учени, чиито първоначални обекти на подражание са събирани по време на научните пътувания на автора в страната и чужбина.

Кой е Васил Загоров?

Доц. д-р Васил Загоров

Той е университетски преподавател и учен, доцент по книгознание, библиотекознание и библиография, доктор по журналистика и страстен изследовател на миналото на книгата.

"В този малък сборник с разкази се намират неща, които обикновено остават извън обществения разговор, свързан с книгите, културата, с институциите на паметта. Така че това е една от основните провокации да разкажем нещо, което остава невидимо или в сянката на нещата“, споделя Васил Загоров в "Нашият ден".

Борхес и мечтата му за свободната библиотека

"Това е мечта на библиотекарите, мечта която малко или много беше постигната със създаване на цифровата среда и онлайн културата. Тази среда отключи много призраци. Водещият разказ в сборника е "Библиотекарят“, където класически библиотекар се сблъсква с програмист в един постапокалиптичен свят, в който няма електричество“, допълва авторът.

Книгата е един цивилизационен фактор, без който нашето общество, нашата цивилизация нямаше да се развие по този начин и да има тези постижения. В кориците на една книга има много себичност, графомания и плагиатство.

Целия разговор с Васил Загоров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени