Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министър Сандов: ТЕЦ "Марица 3" няма да възобнови работа

| обновено на 12.05.22 в 14:46
Борислав Сандов - министър на околната среда и водите
Снимка: БГНЕС, архив
ТЕЦ "Марица 3" няма да възобнови работа въпреки решението на РИОСВ-Хасково дейността да бъде възобновена, заяви министърът на околната среда Борислав Сандов.

Той каза, че представител на централата е упражнил натиск и е поставил ултиматум на директора на РИОСВ-Хасково Наталия Пачеманова, за да бъде издадено първото решение за пускането на предприятието.

Топлоцентралата беше затворена на 21 април заради замърсяване на въздуха.

Вицепремиерът каза, че е упражнен натиск от представител на ТЕЦ-а върху директора на РИОСВ-Хасково Наталия Пачеманова: 

"Няма да позволя юрисконсулти или други представители на предприятия да заплашват и да поставят ултиматуми на държавни служители и на директори регионални инспекции по околна среда. Това се е случило. Поставяне на ултиматуми как протестиращи или нещо друго да бъдат спрени, само ако ние пуснем предприятието! Не! Ние работим по екологичното законодателство".

"Било е ултиматум. Имаме пълна проверка по въпроса. Аз искам да защитя директора, защото същият този директор, може да си представите на какъв натиск е бил подложен и преди да издаде предишното решение, вероятно и сега. Аз съм готов да я защитя максимално."

Борислав Сандов направи коментара, след като по-рано днес бе отменен протеста на служители на централата, в която работят около 300 души, пред министерството.

Министър припомни, публикуваното решение на съда на ЕС. В него се посочва, че България не е изпълнила задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух.

Страната ни е заплашена от финансови санкции заради превишени нива на серен диоксид в целия Югоизточен район

"България е осъдена за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в Югоизточен район. Това е първо решение, то е установително. Но на практика по тази наказателна процедура следва Европейската комисия да установи дали сме прекратили това нарушение".

Сандов препоръча работещите да протестират пред работодателя си. Главният юрисконсулт на предприятието Юлиян Семерджиев отрече обвиненията на вицепремиера: 

"Писма с това искане - да бъдем пуснати в частичен работен режим и така нататък, това ако го приемат като натиск. По какъв начин върху държавен орган можем да окажем ние натиск?"

Семерджиев каза още, че ще бъде организиран нов протест: 

"Ние протестираме пред този, който ни е спрял. Защо да протестираме пред друг?".


От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени