Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европейската седмица на психичното здраве

Снимка: Радио София

От 9 до 13 май 2022 г. протича Европейската седмица на психичното здраве. Инициативата има за цел привличане на вниманието към психичното здраве на младите хора, като обществен проблем с висок приоритет. “УНИЦЕФ България” и “Teen Station” стартират поредица младежки подкасти “Отвътре навън”, посветени на психичното здраве на подрастващите и младите хора в България. Темата тази година е “Да говорим за психичното здраве”.

В ефира на Радио София повече подробности по темата споделиха Ивайло Спасов, директор “Комуникации за социално развитие към Уницеф България”, Яна Пеева, главен редактор към подкаста “Отвътре навън” и Полина Петкова, автор на подкаста. Според официалната статистика 11% от децата в България страдат от диагностицирано психично разстройство.

“Това, както всички се сещаме е само върхът на айсберга, защото говорим за диагностицирани разстройства. Депресията, тревожността, разстройствата със съня, хранителните разстройства дори не влизат в тази категория и от опит знаем от изследванията, че по време на пандемията, напоследък по време на притесненията около въоръжените конфликти в близост до нашата граница, тревожността, страховете скочиха диспропорционално. Говорим за 3-4-5 пъти нарастване на подобни състояния спрямо времената от преди пандемията”, каза Ивайло Спасов и допълни, че психичното здраве е равносилно на физическо, емоционално и социално благополучие.

По думите на 12-класничката Полина Петкова, идеята за подкаста “Отвътре навън”е възникнала спонтанно, той като до момента не е имало на български материали свързани с менталното здраве, насочени към подрастващите. Тя поясни, че в подкаста се разискват различни теми, като например пандемията, приятелствата, комуникацията, връзките и др.

Яна Пеева сподели, че повечето информация, която тя търси е на английски, понеже на български тя е много по-фактологична, научна и неразбираема за една по-млада публика, която не е запозната с професионалния език на психологията. Тя каза още, че младежите в България вече са малко по-отворени към темата за психичното здраве, но не са все-още толкова готови да споделят със своите връстници.

Подкастът се споделя в различни платформи и има голям отзвук от широката публика. По думите на Ивайло Спасов е много важна превенцията, когато има училищни психолози, часове по психично здраве, гражданско образование, извънкласни дейности, разговори между младежите и родителите и допълни:

“Това се случва и чрез повече инвестиции на държавата в услуги, които да са достъпни за младите хора в България, това е проблем. Няма достатъчно услуги, които да са насочени към психичното здраве специфично за подрастващите, за тийнейджърите, които се еманципират от родителите, които минават във фаза на трансформация – физическа, психическа, всякаква, които търсят себе си”.

Той каза още, че родителите и учителите трябва да разпознават симптомите и няма как, ако те самите имат психични страдания да помагат на децата, когато се обърнат за помощ към тях. Освен това сподели, че на 10 октомври ще бъде направена достъпна за българските тийнейджъри една лесна за употреба и напълно безплатна платформа, която има две основни цели – първо да събере на едно място най-автентичната информация за често срещани състояния, през които минават младежите и второ – да има достъп до онлайн консултации със специалисти.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна