Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат регионално депо за обработка на отпадъците за 6 общини в Кюстендилско

Изграждат се две инсталации за третиране на отпадъци - край Кюстендил и при дупнишкото с.Джерман, обявиха от регионалното сдружение "Рила еко".
Снимка: Областна администрация-Кюстендил

Стартира изграждането на регионално депо и на регионална инсталация за обработка на отпадъците за 6 общини - Дупница, Кюстендил, Бобов дол, Сапарева баня, Трекляно и Невестино, съобщиха от сдружение "Рила еко". Община Дупница внесе в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда проект за финансиране.

Депото ще е върху терен от около 200 декара в местността Спротива край дупнишкото село Джерман. 8-9 години изграждането му се бави заради постоянните протести и недоволството на местните жители, които са против проекта и често организират и блокади на главен път Е-79. Пишат до и сезират националните институции за спирането на обекта. Очевидно тази патова ситуация е на път да се преодолее.

Започва реализацията на проектите за изграждане на инсталациите за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци по Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020.

Регионалното сдружение изпълнява два такива проекта, по които се изграждат по две инсталации - на територията на община Кюстендил за общините Кюстендил, Невестино и Трекляно, тя е край с.Радловци за около 7 мил. лева, и на територията на община Дупница - за общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, край с.Джерман, обявиха от сдружението "Рила еко".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна