Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: Русия се изтегля от Харков

Снимка: unian.info

Последно развитие на войната в Украйна:

Руските сили се изтеглят далеч от Харков

Харковският кмет Игор Терехов каза пред Би Би Си, че руснаците са се оттеглили от района на града към руската граница. Разстоянието до нея е 50 километра. 

„Благодарение на усилията на харковската териториална отбрана и украинските въоръжени сили руснаците се оттеглиха далеч от района на града в посока руската граница“, каза той. По думите му сега в 1,4-милионния град е спокойно и хората постепенно се връщат в града.

Лондон: Политическите планове на Русия в Украйна се провалиха

Фактът, че Русия е успяла да наложи проруско лидерство само в един украински град (Херсон), подчертава неуспеха на руската инвазия да постигне напредък по отношение на нейните политически цели в Украйна, коментира британското Министерството на отбраната в последния си обзор на войната в Украйна.

Интензивни битки на изток

Интензивни боеве бушуват в района на Донбас в Източна Украйна, където Русия съсредоточава силите си, без да постига значителен напредък. Украинските сили отблъснаха руските опити да пресекат река и да обградят град Северодонецк, каза Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област. 

„Има тежки боеве на границата с Донецка област“, посочи Гайдай, съобщавайки за тежки загуби на техника и персонал от руснаците.

Руският отговор

Ракетни войски и артилерия на Сухопътните войски са поразили през нощта над 500 обекта на въоръжените сили на Украйна. Това съобщи в събота говорителят на Министерството на отбраната генерал Игор Конашенков. По думите му поразени са 18 командни пункта, 543 района на концентрация на жива сила и военна техника, склад за боеприпаси в Херсонска област, 23 артилерийски подразделения на Украйна на огневи позиции“ в различни райони, пет командни пункта на украинската армия в ДНР.

Украйна може да спечели до "края на годината"

Войната в Украйна може да достигне "преломна точка" до август и да завърши с поражение за Русия преди края на годината, каза шефът на военното разузнаване на Киев пред британския Sky News.

„Преломният момент ще бъде през втората половина на август". 

„Повечето от активните бойни действия ще приключат до края на тази година”, убеден е генерал Кирил Буданов.

"Г-7 никога няма да признае военните граници 

Групата на седемте индустриализирани държави казва, че никога няма да признае границите, които Русия се опитва да промени във войната си срещу Украйна. 

„Никога няма да признаем границите, които Русия се е опитала да промени чрез военна агресия и ще поддържаме нашия ангажимент в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително Крим, и всички държави“, казват външните министри на Г-7 в изявление след три дни на преговори в Северна Германия.

Лидерите на Г-7 също обещават да разширят санкциите, за да включат сектори, от които Русия зависи и предупреждават Китай да не подкопава наказателните действия срещу Москва заради нейното нахлуване в Украйна.

 „Ние потвърждаваме нашата решимост да засилим още повече икономическия и политически натиск върху Русия, като продължаваме да действаме в единство“, се казва в изявлението им. 

В него се добавя, че Г-7 „ще разшири санкционните мерки, за да включи сектори, от които Русия има особена зависимост“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна