Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80% от територията на британските ВВС бази в Кипър - за гражданско развитие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес започва прилагането на споразумението между правителствата на Република Кипър и Обединеното кралство, с което 80% от територията на двете британски военно-въздушни бази на средиземноморския остров се предоставят за гражданско развитие.

За първи път от създаването на Република Кипър през 1960 г. се постига окончателна и цялостна уредба за развитието на земя, собственост и активи в границите на британските военни бази, заяви президентът Никос Анастасиадис.

Според подписаното през януари 2014 г. двустранно споразумение се променя статутът на 80% от територията на двете бази „Акротири” и „Декелия”, което е площ от около 200 кв. километра. С новия план за гражданско развитие те се включват в градоустройствени зони, като на кипърците, собственици на имоти, попадащи в тези граници, вече се дава право на свободно разпореждане с тях.

Над 61 000 декара ще могат да се използват за жилищни, производствени, инвестиционни, туристически, търговски, селскостопански цели.

От днес собствениците им могат да подават заявления за строителни и други разрешения, които ще се издават според действащите в Кипър лицензионни и устройствени процедури.

Очаква се прилагането на споразумението за гражданско развитие на британските военни бази да открие значителни перспективи за бизнес активност и икономически растеж на местно и национално ниво.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна