Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът отлага планирания за сряда протест, остава този на обществения транспорт

| обновено на 16.05.22 в 18:23
Снимка: БГНЕС

Бизнесът засега отлага протеста, който планираше за тази сряда, но остава в протестна готовност, докато правителството започне да изпълнява поетите ангажименти. Обратът дойде след среща в Министерския съвет между национално представените работодателски организации, синдикатите и властта.

Дали ще протестират превозвачите и пътните строители ще стане ясно утре след друга среща с премиера.

Бизнесът и синдикатите излязоха от срещата при премиера с обещания, но без дългосрочни решения. Затова протестната готовност се запазва обяви Добри Митрев от Българската стопанска камара (БСК).

"След днешните разговори датата не е 18-и. Ние оставаме обаче в готовност, в случай че поетите днес от страна на правителството ангажименти не бъдат изпълнени, да го проведем и ще бъде в цялата страна".

За участие в протеста пред Министерския съвет в сряда са се готвили 30 000 души, бе съобщено днес. Те ще бъдат много повече, ако договорените мерки не се усетят и в цените на стоките и услугите за домакинствата, заяви Тодор Капитанов от КНСБ.

"Както знаете всички, инфлацията в момента изяде увеличението на минималната работна заплата и КНСБ ще настоява за спешно увеличаване на доходите, включително и на минималната работна заплата. Няма как да не очакваме рефлектиране на всички тези мерки върху намаляване на цените стоките и услугите."

На протест в сряда ще излязат работещите в градския транспорт на София.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа":

"Най-вероятно сутринта блокирането на кръстовища ще се състои, да предупредим отново родителите на деца, защото тогава има матури да вземат мерки. Тези, които ще протестират, също имат деца, които ще ходят на матури."

Работодатели и синдикати предлагат още от 1 юли две тарифи за бита при сметките за тока и водата, съобщи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Идеята е до някаква разумна граница, която едно стандартно домакинство му е достатъчно месечно, цената за бита да бъде преференциална, както е сега, а над този праг да бъде пазарна – такава, каквато е за всички небитови потребители."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна