Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

162 години от обявяването на Габрово за град

| обновено на 17.05.22 в 17:31
Снимка: БГНЕС

Днес е денят на Габрово, в който жителите му отбелязват 162 години от обявяването на селището край Янтра за град.  Районът се отделя от Търново – по решение на официалните власти, през 1860 година. Празникът предхожда традиционния карнавал, който ще е идната събота. 

Звън на църковни камбани се разнесе над Габрово в празничния ден.

Празничният ден започна с молебен за благополучие и издигане на знамето на града. На празника е посветена изложба в градската художествена галерия и обеден концерт на открито. 

Специално внимание в програмата е отделено на децата и младите хора, за които денят е неучебен. За организирани групи от ученици входът за местните музеи е безплатен. На централния площад пред сградата на Общината ученици рисуваха с тебешири родния си град:

"Настроението е празнично"; "Забавляваме се, играем, танцуваме"; "Зарадвах се, че имаше рисуване с тебешири и сега има екскурзии,  по музеите също", споделиха децата.

За местните жители годишнината е повече от повод за празник:

"За Габрово това е една достойна дата";

"162 години Габрово – град, това е доста не само като число, но и като натрупан опит, знания, предприемачески дух – всичко, което ни определя като габровци";

"С вдигането на знамето – това вече е тържественото, по-различно от обикновен сив ден".

Денят на Габрово е първият от поредицата празнични дни, като кулминацията е карнавалното шествие. То ще премине по улиците на града идната събота.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна