Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи от Белащица блокираха пътя заради кариерите

Едноседмичен ще бъде протестът в Белащица, който започна днес и ще продължи до другия понеделник.

 Жителите на селото блокираха пътя в Родопската яка заради кариерите в района и не допускат 4 камиона на фирмата „Европейски пътища“. Пропускат се само леки автомобили.

Протестиращите ще идват на смени до вечерта, за да изразят недоволството си, заради работното им време и ангажименти. Протестът е събрал около 40 души.

Те са издигнали плакати "Нова концесия над Белащица и региона е сигурен път към екокатастрофа" и "Планина, природа, живот".

Целта им е да се прекрати всякаква дейност по добив, преработка и извозване на инертни материали от територията на 2-те кариери с изтекли концесионни договори.

На място е и представител на фирмата, който опроверга твърденията, че се добиват нови инертни материали. Той подчерта, че заради тези протести вече една от фирмите, с които имат договор, не е получила уговорения материал и Европейски пътища трябва да плати неустойка.

Организаторите от инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ настояват и да се прекратят всякакви концесионни дейности, както и за включване на 2-та близки водоизточника във водопреносната мрежа на селото и за създаване на санитарна зона около 3-тия водоизточник в района на кариерите.

По време на протеста стана ясно, че все още няма отговор на писмото на Община Родопи от 21 април, което беше изпратено до Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите. Те трябваше да дадат компетентното си становище по въпроса на какво правно основание „Европейски пътища“ АД продължава да извозва материал, предвид че компетентните институции прекратиха дейността им.

Протестите за спиране на работата на кариерите в Белащица продължават вече 4 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна