Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магдалена Милтенова:

Мерки за превозвачите реално няма

Магдалена Милтенова
Снимка: БГНЕС

Бизнесът отлага протеста, който е планиран за сряда, остава този на обществения транспорт и на превозвачите.

Повторна среща с браншовите организации на превозвачите ще проведе днес премиерът Кирил Петков. Превозвачите напуснаха срещата с Петков и министри, обидени от отношението към тях. Това провокира пореден протест, като за утре (18 май) е насрочена нова национална акция с намерения за пътни блокади. Исканията към правителството, депозирани още преди 2 месеца, са за отпадане на биодобавката от микса на горивата и намаляване на акциза с 50 процента за срок от половин година. Исканията се определят като икономически, а не като политически. Според бранша тези мерки ще ограничат нарастването на инфлацията у нас.

Защо предложените мерки от страна на правителството не са достатъчни?

“Да започнем с това, че ние нямаме предложени мерки от страна на правителството. Това, което чуваме към днешна дата, е, че няма как да бъдат изпълнени исканията на превозвачите. До момента не ни е предложено нито едно конструктивно решение. Не знаем какво ще ни бъде предложено и на предстоящата среща при премиера. Реално нямаме никакъв отговор по нашите искания“, казва в “Нашият ден“ Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, и допълва:

“Многократно повтаряме какви са те: премахване на цената биодобавката от цената на горивата, което ще поевтини горивото с между 10 до 15 стотинки, намаляване с 50% на акциза на горивата, в частност дизелът.

По отношение на тол системата смятаме, че нито е времето, нито е моментът, в който се увеличава нейният обхват и цена, с изключения на второкласната пътна мрежа, която е международен коридор. Многократно казваме, че това е част от коалиционното споразумение на управляващите и настояваме те да спазват собствените си разписани и ангажименти.

Искаме одит на тол системата, искаме тя да бъде поета и оперирана от държавата. Искаме да се спази коалиционното споразумение и да се въведе втори клас пътища, само международни коридори.

Нашите искания са измененията по тази тол система да започнат от 1 януари 2023 г., защото в момента сме в една изключително тежка икономическа криза и това би било една мярка против инфлацията.“

Предишният опит за диалог се прие като провокация

“Единственото, което се случи, е, че помолихме да говорим по същество, след което ни беше посочена вратата. Ако смятате, че искането за разговор по същество е провокация, нямам какво да добавя. Не сме отишли нито с идеята за провокация, нито с политически искания.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл повече за исканията на превозвачите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна