Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинският колеж подготвя незрящи за дипломирани масажисти

Възможностите за работа са най-вече в рехабилитационните болници и балнеохотелите

Мариана Алберт, Красимир Недков, Даниела Манова
Снимка: Ирина Недева

Медицинският колеж "Йорданка Филаретова" предлага възможност за хора със зрителни затруднения да упражняват професия.

"Ние имаме специално отношение към хората в затруднено положение. Имаме честта да сме единственото заведение в България, което обучава масажисти с нарушено зрение и много държим на тази професия. Даваме възможност на тези хора да бъдат самостоятелни, да имат самочувствие. Тъй като те имат много силно развито тактилно чувство, могат да станат отлични професионалисти", разказа пред БНР д-р Мариана Алберт, главен асистент в колежа. Тя даде примери с работа на подобни кадри в санаториуми и курорти.


Колежът подготвя студенти в девет ключови специалности. Най-атрактивни на пазара на труда изглеждат тези на помощник-фармацевтите и медицинската козметика.

"Здравните специалисти у нас са с голям недостиг. Масажистите с увредено зрение имат своето място в болничните заведения, те могат да работят там. Най-вече в рехабилитационните болници, в балнеохотелите, но могат да работят във всяка една болница", отбеляза гл. ас. Даниела Манова в предаването "Хоризонт до обед".

"Като предимство бих посочил това, че тази сфера на изява дава възможност на хората с увредено зрение да бъдат самостоятелни, да бъдат полезни. Ние гледаме с ръцете си", сподели Красимир Недков, студент със зрителни затруднения, който вече работи.

"Досега не съм срещал лошо отношение, дискриминация. Виждам, че се правят по софийските тротоари тактилни ленти, по които да се движи човек, но на много места е затруднено придвижването. Съзнавам, че архитектите не могат да се съобразят с всички с по-особени потребности – неща, които са подходящи за инвалидна количка, на незрящия човек му пречат, например липсата на бордюри", допълни той.

На 23 май колежът обявява отворени врати за близки на деца с нарушено зрение, които да се запознаят с възможностите им за професионална реализация.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна