Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живодар Терзиев: Пропан-бутанът дава около 100 млн. лв. на година приходи от акциз

"Рафинерията в Бургас може да работи не само с руски петрол, но трябва период на адаптация"

Живодар Терзиев
Снимка: БГНЕС

"Европейската директива е много ясна за възобновяемите източници в транспорта, ние и сега леко изоставаме - под 10% сме глобално във възобновяемите източници в транспорта. Намирането на по-евтин ресурс, без да премахваме био добавката, е добър подход".  

Това заяви пред БНР Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация, коментирайки правителствената мярка за намаляване на цената на био добавката за юли, август и септември 2022 г.

По думите му премахването на акцизи и данъци от компонентите на ценообразуването на горивата автоматично води до намаляване на цената:

"Това е добра новина. ... Около 25-26 стотинки ще е понижението на цената на пропан-бутана, което от 1,60 лв. ще ни доведе до цена около 1,35 лв.".

Живодар Терзиев подчерта, че пропан-бутанът дава около 100 млн. лв. на година приходи от акциз:

"Ако акцизът бъде премахнат от средата на годината, автоматично изчезват 50 млн. лева от приходите на Агенция "Митници", които влизат в бюджета на държавата".

Рафинерията в Бургас може да работи не само с руски петрол, заяви Терзиев и обясни, че това изисква период на адаптация:

"Независимо дали сме в дерогация, ние трябва да започнем незабавно този преход и да се определи откъде ще идва ресурсът на не руски нефт. ... А и резултатът не е толкова гарантиран - както ценово, така и технологично".

Интервюто на Диана Янкулова с Живодар Терзиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна