Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката за Мариупол приключи, Украйна призовава за размяна на военнопленници

Руски части се придвижват по разрушената централна улица на Мариупол, 12 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна призовава за размяна на военнопленници, след евакуирането на бойците от мариуполския стоманодобивен завод "Азовстал", чиято съдба в момента остава несигурна. Битката за града изглежда приключила след опустошителната обсада, продължила близо три месеца. 

Над 900 бойци са евакуирани от завода в контролирани от Русия райони от понеделник насам, съобщи руското министерство на отбраната. 

Не е ясно колко бойци все още се намират в пристанищния град. Русия заяви, че те ще бъдат третирани в съответствие с международните норми, но високопоставен руски политик каза, че "нацистки престъпници" не трябва да участват в размяната на пленници. 

Падането на Мариупол ще даде на Русия сухопътен мост към Крим и контрол над Азовско море.

Лидерът на сепаратистите в Донецк Денис Пушилин заяви, че съд ще реши съдбата на украинските бойци от "Азовстал" в Мариупол, съобщи местна медия. Русия съобщи по-рано, че общо 959 украински бойци, сред които 80 ранени, са се предали от бункерите и тунелите под стоманодобивния завод от понеделник насам.

Междувременно преговорите между Русия и Украйна за прекратяване на войната бяха отложени, като и двете страни се обвиняват взаимно в непреклонност. Според украинските военни руските сили продължават да нанасят ракетни удари по военни цели и цивилни граждани в цяла Украйна. 

Русия стреля с ракети с голям обсег, защото нейната армия не може да демонстрира значителни постижения на земята, заяви украинският президент. Във видеообръщение, публикувано късно снощи, Володимир Зеленски каза, че е имало ракетни обстрели в областите Лвов, Суми и Чернигов, въздушни удари в района на Луганск и "саботажна дейност" в граничните райони.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени