Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои 30-ото издание на театралния фестивал „Варненско лято“

Театърът е убежище, казва директорът на фестивала проф. Николай Йорданов

Снимка: viafest

От 31 май до 10 юни предстои 30-ото издание на театралния фестивал „Варненско лято“Юбилейната програма представя селекция от едни от най-добрите спектакли от българския театрален афиш, продукции от международната сцена, концерти и специални събития.

Българската селекция включва общо 10 заглавия.

Фестивалът започва на 31 май със спектакъла "Бащата" от Флориан Зелер на Народния театър "Иван Вазов", който донесе награда "Аскеер" на режисьорката Диана Добрева. Участват Владимир Пенев, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Константин Еленков и Явор Вълканов.

„Фестивалът осмисля професионалния ми живот, макар че се занимават и с други неща, но във фестивала те могат да се съберат“, каза в студиото на Радио София проф. Николай Йорданов – директор на „Варненско лято“.

„Лицето на театъра е мозаечно. То съдържа в себе си късчета от всички наши надежди, тревоги, страхове, блянове, но театърът е убежище. Точно във времена, които са изпитание за нас показват, че в театъра ние можем да намерим не друго, а нашата човечност“, добави проф. Йорданов.

Улично шоу от Нидерландия, прожекции на театрални спектакли от сцената на "Комеди Франсез" в Париж и от Лондонския Уест енд са част от международната програма.

Словенският режисьор Йерней Лоренци гостува с музикално-поетичния си спектакъл "Мъртвият идва за любимата си" по изпълнената с фолклорни мотиви пиеса на Светлана Макарович. В Художествената галерия на 7 юни е предвидена среща с известния режисьор.

Предвидени са и паралелни събития - улични спектакли, представяния на книги и фотоизложби.

Радио София ще излъчва всеки ден на живо от фестивала „Варненско лято“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна