Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът декларира подкрепа за зам.-председателя на НС Мирослав Иванов

Заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов
Снимка: БГНЕС

Депутатите обсъждат предсрочното освобождаване на зам.-председателя на парламента от ПП Мирослав Иванов. Оставката му беше поискана от трите опозиционни партии в парламента.

Радомир Чолаков от ГЕРБ поиска той да се извини на Десислава Атанасова заради петъчното пленарно заседание, което Иванов прекъсна след декларация на ГЕРБ, в която беше критикувано коалиционното управление. Заради отнетата дума на Атанасова трите опозиционни партии поискаха отстраняването на Иванов от поста.

Премиерът Кирил Петков дойде в НС, за да се срещне с парламентарната група на "Продължаваме промяната" и да декларира своята подкрепа за Мирослав Иванов преди дебата за неговата оставка.

"Причината, за която съм тук – по време на моята обедна почивка исках да дам своята подкрепа и към Мирослав, защото искането за неговата оставка е абсолютно необосновано. Той е един от много свестните, много изпълнителни и всичко прави по правилата".



Костадин Костадинов от "Възраждане" предложи Иванов сам да се оттегли от поста, а Йордан Цонев от ДПС защити правото на всеки народен представител да се изказва и призова за парламентаризъм

Управляващите защитиха Мирослав Иванов и заявиха, че той е безупречен.

Георги Михайлов от БСП припомни на Радомир Чолаков, че парламентарната група на ГЕРБ се е държала неуважително спрямо него, а председателят на парламента Никола Минчев заяви, че той не е нарушил правилника и че партията му застава твърдо зад действията на Мирослав Иванов. От БСП заявиха още, че целта на днешния дебат не е била оставката на Мирослав Иванов, а репетиция на ГЕРБ за вот на недоверие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна