Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Мерките са навременни, не могат да са от днес за утре

"Те няма да свалят цените - нито на хляба, нито на превозите, но ще подкрепят хората с фиксирани доходи"

Димитър Събев
Снимка: Иван Русланов, БНР

"Тези мерки няма да свалят цените - нито на хляба, нито на превозите, но ще подкрепят хората с фиксирани доходи и ще помогнат на значителна част от населението да мине по-лесно през този труден момент". 

Коментара направи пред БНР журналистът Димитър Събев, икономист, доктор в Института за икономически изследвания към БАН. По думите му цената на хляба няма да се намали, но в обявеното 0% ДДС се вижда жест от управляващите, че искат да помогнат на най-бедстващите. 

Според него антикризисните мерки, предложени от правителството, са навременни, защото в "такава турбулентна среда е добре да спрем и да видим накъде се движат нещата":

"Видяхме какво става със събираемостта на държавните приходи, какво става със задържането на някои разходи, видяхме какво беше общото покачване на потребителските цени. Така че имаме вече някаква ориентация какво ще се случи през годината. Не може да се вземат антикризисни мерки от днес за утре и да се пръскат милиарди - това биха били хеликоптерни пари".

Икономистът изказа мнение, че България не е застрашена от продоволствена криза заради войната в Украйна, но допусна в локални продукти - както беше с олиото - скокове в цените.

Димитър Събев смята, че ако се стигне до драстично спиране на руския петрол, ще трябва да се откажем от личните си автомобили и да преминем обществен транспорт:

"Затова трябва да има консенсус в обществото дали желаем да бъдем част от Западна Европа и да споделяме европейските ценности и да си платим цената за това с един момент на тежест, или ще останем завинаги на кукичката "ще ти дам газ, ще ти дам нефт".

Интервюто на Даниела Големинова с Димитър Събев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени