Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обвързва отварянето на пристанища в Украйна със санкциите

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Русия обяви в четвъртък, че санкциите срещу нея трябва да бъдат преразгледани, ако се иска да отговори на призива на ООН за отваряне на достъпа до черноморските пристанища на Украйна за износ на зърно, предаде Ройтерс, позовавайки се на агенция Интерфакс.

Украйна, която е сред най-големите производители на зърнени култури в света, изнасяше повечето от тях чрез тези пристанища, но след руската инвазия е принудена да прави това с железопътен транспорт или чрез по-малки пристанища по река Дунав.

Директорът на Световната продоволствена програма към ООН Дейвид Бийзли призова в сряда руския президент Владимир Путин, като каза: "Ако имате сърце, отворете тези пристанища".

Ръководената от Бийзли програма осигурява храна на 125 милиона души, като купува 50% от зърното от Украйна.

Агенция Интерфакс цитира руския заместник външен министър Андрей Руденко да казва: "Не трябва да се призовава само Руската федерация, но и да се погледне по-дълбоко в целия комплекс от причини, които причиняват сегашната криза с храните, и на първо място това са санкциите, наложени на Русия от САЩ и ЕС, които се намесват в нормалната свободна търговия, като обхващат пшеница, торове и друго".

Русия и Украйна заедно осигуряват почти една трета от глобалния износ на пшеница. Украйна е и голям износител на царевица, ечемик, слънчогледово и рапично олио, а Русия и Беларус, която подкрепи Москва за интервенцията в Украйна и също е под санкции, осигуряват над 40% от глобалния износ на торове.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна