Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

След заявката за фундаментална промяна обществото получава от същото, смята политологът

Христо Панчугов: Правителството се е фокусирало единствено и само върху задачата да оцелее

"Изглежда те се занимават само със себе си и това е най-отблъскващото за българските граждани"

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

"Това правителство се е фокусирало единствено и само върху задачата да оцелее. На фона на това всеки публичен натиск, който се упражни върху това правителство, ще е награждаван." Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Христо Панчугов.

"Когато има слабо и несправящо се правителство, единственият сигнал, който се излъчва, е, че всеки, който поиска нещо, на него ще му бъде дадено."

Липсата на генерален план подкопава основите на това управление, смята политологът.  

"Единственото, което има значение, е сигналът, който оставя в българското общество това правителство. Сигнал за това, че идвайки със заявката за тежки, дълбоки реформи, единственото, което успява да произведе, е скандал след скандал. И това започва да доминира над всичко друго, което се чува."

"Това правителство изглежда изключително нестабилно, на това правителство липсва ясен дневен ред, дори основа, върху която то да гради някакво единение. Хората ще подхождат с недоверие към всичко, което излиза от това правителство и това е най-големият проблем на управляващото мнозинство", посочи още Панчугов.

Той акцентира върху "усещането, че се действа на парче – правителството решава криза след криза, по-голямата част от които си създава само, вместо да се фокусира върху дълбоките реформи".

Обществото не мисли за изборите като за механизъм, през който да решава своите проблеми, да наказва тези, които не се справят, коментира политологът в предаването "Преди всички".

"През годините се наслои нагласата, че българите смятат всички политици за еднакви."

Голямото разочарование, което виждаме, се дължи "не толкова на конкретната политика на това правителство, въпреки че те се стараят истински да подкопават доверието в себе си", колкото на получаването на същото за пореден път след заявката за фундаментална промяна, отбеляза в анализа си Панчугов.

"Всеки изминал ден, в който това правителство се опитва да остане на власт, да превърне управлението в самоцел, ще е ден, в който подкрепата за него ще се свива."

Големият въпрос е дали правителството ще успее да произведе някакъв план за управление, дали ще успее да отговори на въпроса какво държи тези партии заедно и каква е крайната цел на това управление, подчерта Христо Панчугов.

"Тоест как изглежда промяната в крайна сметка. Вече 6 месеца виждаме повече от същото. (...) Изглежда те се занимават само със себе си и това е най-отблъскващото за българските граждани."

Какво казват гражданите на Смолян за настоящото управление и какви оценки дават за антикризисните мерки:

"Антикризисната мярка е пълен гаф, пълен фалш. Заблуда на противника, пълна заблуда на населението."

"Ще повярвам, като ми влезе в джоба увеличението."

"Ще ги харесам управляващите, когато усетя, че съм добре."

"Ние сме колониална държава."

"За възрастните хора животът е ад."

"Най-слабото правителство, което управлява държавата."

"Не да са орел, рак и щука, а да хванат да се обединят, защото загиваме като държава."

Цялото интервю с Христо Панчугов и анкетата от Смолян чуйте в звуковите файлове.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.