Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на амоняк край ловешката фирма "Мелта 90" вече е 12 пъти под нормата

Снимка: Пламен Христов

Нивото на амоняк в атмосферния въздух в района на ловешкото предприятие "Мелта 90" АД днес вече е 12 пъти под максимално допустимите норми, съобщи кореспондентът на БНР в Ловеч.

Въпреки това хладилната инсталация на предприятието ще бъде спряна до отстраняване на техническите неизправности, довели преди дни замърсяване на въздуха три пъти над нормата.

Отчетените днес стойности при лабораторните изследвания на амоняк в атмосферния въздух в района на предприятието са 0,021 милиграма на кубически метър при допустими 0,250 милиграма, съобщи кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Тя цитира и заповедта на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, с която от днес спира работата на хладилната инсталация в предприятието.

"Да спре експлоатацията му до отстраняването на констатираните нормативни несъответствия. В хода на проверката е установено, че съоръженията с повишена опасност на територията на "Мелта 90" АД се експлоатират с изтекъл срок на технически преглед."

Кметът на Ловеч допълни, че не е изпълнен и аварийният план на предприятието, който трябва да се задейства при подобни ситуации.

Ние не сме уведомени по никакъв начин нито за аварията, за която говори изпълнителния директор на 8-и този месец, нито за проблема от вчера, когато е прекъснато електрозахранването и според специалистите това е довело до изтичане на сериозно количество амоняк от инсталацията, така че да достигне до количествено 0,870 милиграма на кубически метър. Това е една много груба грешка от страна на предприятието."

От понеделник започват нови измервания на концентрацията на амоняк в атмосферния въздух, но вече в района на жилищните райони около предприятието.


По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна