Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потегля традиционното карнавално шествие в Габрово

Снимка: Велина Махлебашиева

По улиците на Габрово ще потегли традиционното карнавално шествие, в което шегобийците са събрали смешни сюжети от живота и политическата сцена. Близо 3 хиляди са участниците в дефилето, а в пъти повече са зрителите по карнавалното трасе.

Веселото шествие тази година събира 64 карнавални картини – израз на отношението на габровци към ежедневните ни битки, проблемите и със сигурност поглед към драматичното откъм смешната му страна. И понеже шегобийците са готови да приемат всички житейски предизвикателства с усмивка, са избрали за мото на карнавала диалектната фраза "Кот доди, гад доди"!

Карнавалното шествие е кулминацията на веселите празници в града и е най-дългоочакваното от габровци събитие.

Началото на карнавала ще извести прочутият габровски глашатай и емблематичен герой от миналото - Ранката Барабанката, а след него кукери ще прогонят злите сили със звъна на хлопките си.

Жилото на сатирата няма да пожали политиците, заканват се режисьорите.

Кукли на познати персонажи ще преминат на платформи пред погледите на зрителите. Най-мащабното събитие в града на смеха ще завърши с концерт на откритата сцена и светлинно шоу в небето над Габрово. Празничната програма продължава и в утрешния ден.


Снимки: Велина Махлебашиева


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени